2016. augusztus 15., hétfő

Minden tudnivaló a szűz teáról

Mi az a szűz tea?

A szűz tea nemrég lett népszerű termék Magyarországon, mint fogyasztószer, immunrendszer  erősítő és erőnlét növelő, nagyon jó emésztés segítő és fogyasztó hatással is rendelkezik. A szűz tea Kínából származik, a Kínai természetgyógyászat használja már több évezrede.


A szűz teát sokan keverik, vagy hibásan tudván tea fajtának tekintik, azonban a szűztea nem egy különleges tipusú tea, hanem magának a növénynek a cserjéjéből egy különleges eljárással készült típusát jelöl. A szűztea úgy készül hogy, a teacserjékről leszedik a legzsengébb és fiatalabb leveleket, ezeket nem kezelik semmilyen vegyi anyaggal és tartósítószerrel csak kiszárítják természetes formájában, így maga a természetes megjelenésével kerül a tea a a boltok polcaira.

Mi az a szűztea


A szűztea és szűztea kapszula hatásai

A szűztea legnépszerűbb hatásai között van a fogyasztó és emésztést segítő hatása, ezen kívül jelentős élénkítő és szellemi frissítő hatással is rendelkezik. A szűztea emésztés javító és zsírégető hatása nem csak "ókori" misztikum, rengeteg tudományos kutatás készült róla, akár a zöld teáról. A szűztea és szűztea kapszuláról (egyenlő hatóanyagú vizsgálat esetén) kiderült hogy napi 5 pohár fogyasztása esetén (2,5-3 dl), két hét időtartam alatt, 2-3 kilót tudunk fogyni. Fontos megjegyezni hogy ez egy átlag szám, figyelembe kell vennünk az étrendünket (diéta mellett, és minimális testmozgás is szükséges lehet, de ez embertípusonként változó). Ami még a szűz tea mellett szól, az a koncentráció és teljesítő képesség növelés, amely oly módon is hozzájárulhat a fogyáshoz hogy akár 
az edzést, tornát jobban bírjuk. Ezen kívül van agyserkentő hatása is (hasonlóan a ginsenghez).

De hogyan is működik a kapszula és a tea? A szűzetában jelenős mennyiségű polifenol található, amely  a szabad gyökök elleni védelemhez járul hozzá és javítja az emésztést is. jelentős az antioxidáns tartalma. Hatásai között szerepel még a bőr tisztítása és szépítése, a sejtek ellátása oxigénnel.

Negatív hatásai között szerepelhet néhol hasmenés, amely a jelentős polifenol tartalom miatt jelentkezhet, de amint a szervezet hozzászokik, megszűnik ez a tünet.



Hogyan válasszunk szűz teát, vagy kapszulát?

A szűz tea vásárlásánál lehetőleg kerüljük a filteres kivitelt, próbáljunk tea füves kivitelt találni, amely esetekben drágábbnak tűnhet, de fontos megjegyezni hogy 1 adagnyi tea fűből akár 2-3x is főzhető tea, sőt Kínában az első főzetet gyakran ki is öntik, majd a második és további főzeteket isszák meg. A filteres teát azért érdemes kerülni, nem csak szűz tea, hanem bármely más tea esetében is mivel az általában a filterbe a rosszabb minőségű tea, az őrlemény kerül. A szálas, vagy teafű általában sokkal intenzívebb (ezért is lehet többször kifőzni) és sokkal több hatóanyagot tartalmaz, jobban zárható levegő és fény elől is, tovább friss marad. 

A szűztea kapszulában a szűztea és a polifenol természetes kivonata található, szedése mellé ajánlotta napi legalább 2 - 2,5 liter víz fogyasztása, a megfelelő anyagcsere folyamatok fenntartásához, és a hatás eléréséhez, és egyébként is ajánlott ennyit inni egy nap. 

szűztea kapszula

A szűztea főzetének elkészítése

Ezen tea főzetét nem úgy készítjük mint bármely másikét. Fontos a víz hőmérséklete, akár a keménysége is. A Kínai "recept" szerint a szűzteát 70-75 °C-os fokos vízben készítjük, három - négy percig áztatjuk, minimális citrommal és cukor nélkül fogyasztjuk. 






1 megjegyzés:

  1. Épp tegnap hozott nekem ilyet a nagyfiam. Azt mondta, anya óvatosan, mert (bocsi) fosni fogsz. Hát még nem tudom, amit a sejtek oxigénellátásól itt írnak, amikor nekem pont azzal van a legnagyobb gondom, 2 perce bekaptam egy kapszulát. A hatást így, vagy úgy, mindenképp észreveszem :) Hát kíváncsi vagyok :)

    VálaszTörlés